Solskadad men ung i sinnet

Efter en hyfsat lång tid i vården kan jag säga att vår uppfattning om ålder bara är en siffra. Unga är vi på insidan. Nyförälskad vid 75 år känns precis som när vi var 16 år berättar lyckliga par. Vårt yttre kan dock inte stå emot åldrandes fysikaliska faktorer som sol, kyla, vind osv. Alla dessa och främst solen gör att huden slits. Solen ger vad som kallas ”photoaging”

Inget folk i världen är sådana solälskare som svenskar. Efter dryga två veckor i Thailand med minst 7-8 nationaliteter omkring oss inser jag att vi ljushudade skandinaver solar fortfarande helt galet mycket på semestern. Kanske inte med kokosolja och aluminiumfolie men ändå för intensivt för hudhälsan.

I min vardag är solskadad hud  fortfarande det som skapar störst påverkan i ett för tidigt åldrande. Egentligen är detta åldrande helt onödigt och onaturligt. Det går att undvika utan att få D vitaminbrist.

I en australiensk stor studie om 1600 individer som följts upp under 10 år halverades risken att få malignt melanom om personen smörjde sig varje dag jämfört med mer sporadiskt.

Nu på vintern och när huden är som blekast kan det vara bra att låta en läkare titta igenom och eventuellt ta bort misstänkt farliga hudförändringar. Det är även en bra tid för att rensa bort eller förbättra solskadad hud med pigmentfläckar, ytliga blodkärl, och djupare rynkor.

Exempel på typiska hudproblem som jag ser varje dag på kliniken bl.a pigmenteringar, begynnande cellförändringar, kraftiga rynkor som alla är relaterade till solskador.

Från vä solskadad äldre hud. Näsa med cellförändringar. Läppar med pigmentskador.
Från vä solskadad äldre hud. Näsa med cellförändringar. Läppar med pigmentskador.

Lösningen för det mesta är UNDVIK SOL! Tråkigt i längden men våra yngsta bör dock undantas från stark sol. Det finns justa solkläder. Vi andra som som verkligen gillar vår ljusa stjärna får vara lite solsmarta och välja solskydd av god kvalité med bra resistens för vatten vilket de flesta solskydd av typen kemiska bredspektrumfilter ha. Om man vill ha det allra bästa och använder cosmeciuticals i sin vardag. De innehåller inte bara ett brett kemiskt solskydd utan även ämnen som förhindrar uttorkning, återfuktar, skyddar mot fria radikaler mm. Under den soliga perioden kan det vara den enda dagkrämen som behövs. Som eftervård finns mycket bra krämer mot  svedd hud.

Formavitas resekit
Formavitas resekit

Både Neostrata, Teoxane och iSClinical har en mängd olika dagkrämer med solskydd eller rena solskyddsprodukter. I vår resväska följde dessa med från klinken. Smörj ofta efter bad, om du svettas osv och använd mer än du kanske brukar. En handfull är lagom.

Är du redan lite solskadad är vintern rätta årstiden att behandla. Många olika sätt går att använda och bäst är en konsultation för att välja rätt metod.

 

IPL för pigmentfläckar på handrygg

 

IPL på dekolletage
IPL på dekolletage

Även laser, kyla och olika cocktails som kan jobbas in med microneedling efter peeling kan vara alternativ till flera av de olika pigmentproblem och djupare rynkor.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *